Luchtruim Pakistan weer open voor India

Bart (veekeend)
Pakistan laat India weer in het luchtruim toe. De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft het verbod op Indiase vluchten boven zijn land opgeheven. Hij deed dit aan de vooravond van een tweedaags overleg in India. Musharraf noemde het "een gebaar van goede wil". Vorig jaar stopten de landen onder oorlogsdreiging met vluchten tussen India en Pakistan. Ook weg- en treinverbindingen werden lamgelegd.

India heeft nog niet op het bekend maken van het nieuws gereageerd. Het land heeft wel aangegeven de luchtverbindingen te hervatten als Pakistan zijn luchtruim opent.

Op 1 januari 2002 verbood India de Pakistaanse luchtvaartmaatschappij het luchtruim te betreden, omdat de Pakistaanse inlichtingendienst een aanval op het Indiase parlement zou hebben gesteund. Bij de aanval, in december 2001 kwamen veertien mensen om.

Beide landen stonden destijds op het randje van de oorlog. Dit jaar is de relatie tussen beide landen aanzienlijk verbeterd, maar India wijst vredesonderhandelingen van de hand zolang de aanslagen op het Indiase deel van Kashmir aanhouden.