'Groot-Brittannië wil jonge vluchtelingen uitzetten'

Roel (Roel_Jewel)
De regering van Groot-Brittannië zou van plan zijn om duizenden jonge vluchtelingen terug te sturen naar het land waaruit ze afkomstig zijn. Regeringsfunctionarissen hebben dat tegen de Britse krant The Independent gezegd.

Hoge ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden bezig zijn met de voorbereiding van een gedetailleerd plan voor de terugkeer van jonge asielzoekers die zonder hun ouders naar Groot-Brittannië zijn gekomen.

De eerste fase van het terugsturen zou in april van komend jaar beginnen. Het gaat dan met name om vluchtelingen uit Albanië, Kosovo en Macedonië. De situatie in Kosovo is nog steeds zeer onstabiel.

Mensenrechtenorganisaties uiten veel kritiek op de plannen. Zij stellen dat sociale voorzieningen in Kosovo, Macedonië en Albanië niet of nauwelijks bestaan. Ook is het voor de teruggekeerde vluchtelingen een onmogelijke taak om hun ouders op de Balkan terug te vinden.

Vorig jaar kwamen 6.200 kinderen zonder hun ouders in Groot-Brittannië om asiel aan te vragen. Dat is een tienvoud van het aantal dat in 1996 kwam. Op dit moment mogen kinderen die zonder hun ouders het land binnenkomen voorlopig blijven. Na hun achttiende verjaardag wordt hun zaak in behandeling genomen.