Wapen voor prinsenkind

Patrick (Lord Dreamer)
Phoenixx had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Bij Koninklijk Besluit is het wapen voor de zoon of dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima vastgesteld.

Twee blauwe vlakken met de Nederlandse Leeuw, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van de familie Van Nassau, vormen de basis van het teken van de erfprins of -prinses. Verder heeft het twee beige vlakken met de jachthoorn van Oranje. Het kleine wapenschild in het midden is het wapen van de familie van prinses Zorreguieta en toont een burcht, twee cipressen en twee wolven. Piet Bultsma, medewerker van de Hoge Raad van Adel, heeft het wapen ontworpen.


Het wapen is verdeeld in vier vlakken. De begeleidende tekst van de Hoge Raad van Adel beschrijft dat twee vlakken zijn uitgevoerd "in azuur, bezaaid met blokjes van goud, een leeuw van goud, gekroond met een kroon van drie bladeren en twee parelpunten". In zijn rechtervoorklauw houdt de Nederlandse Leeuw een zwaard van zilver met 'gevest' van goud en in zijn rechtervoorklauw houdt hij een bundel van zeven pijlen van zilver met punten van goud. De jachthoorn, die in de andere twee vlakken staat afgebeeld, is van azuur en "gesnoerd en geopend van keel, beslagen van zilver".

Het hartschild in het midden, het wapen van de Zorreguietta's, is uitgevoerd "in goud, komende uit een golvende schildvoet van azuur, met een gekanteelde burcht, waarop drie gekanteelde torens, de middelste hoger dan de andere, en vergezeld van twee toegewende wolven van sabel, elk gaande over een uitgerukte cipres van natuurlijke kleur".

De koninklijke kroon dekt het schild, welke door twee gouden leeuwen wordt gehouden. "Alles geplaatst op een mantel van purper, geboord van goud, gevoerd met hermelijn, opgebonden met koorden, eindigende in kwasten, beide van goud, gedekt door de koninklijke kroon."