Kamer voor regels pact in EU-grondwet

Bart (veekeend)
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er in de Europese grondwet effectievere procedures worden opgenomen voor de naleving van het stabiliteitspact over de euro. Dat werd donderdag besloten.

De Kamer voerde gisteren een spoeddebat over de schending van het stabiliteitspact door de Europese ministers van financiën. Dinsdag bleek dat het voorstel van de Nederlandse minister van Financiën, om Duitsland en Frankrijk mogelijk te beboeten omdat hun begrotingstekorten te hoog zijn, heeft in Brussel tijdens onderhandelingen geen meerderheid had gehaald.

Duitsland en Frankrijk gaven aan sancties niet te accepteren en wilden dan ook hooguit 'vrijwillig' maatregelen nemen. Daarmee werd de mogelijkheid van miljardenboetes, die omschreven staan in het stabiliteitspact rond de euro, definitief van de baan van de baan geschoven.

Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën waren tijdens het debat niet in staat om aan te geven of en hoe de motie uitgevoerd zal worden. Dit wordt vandaag in de ministerraad besproken. Een mogelijkheid zou zijn dat Nederland gaat voorstellen om de Europese Commissie in de EU-grondwet meer bevoegdheden te geven om overtreders van het pact hard aan te pakken.

De bewindslieden werden in de Kamer geprezen voor hun inspanningen om het stabiliteitspact overeind te houden. Alleen de PvdA was van mening dat de regering er meer aan had kunnen doen, door meer te lobbyen bij de andere lidstaten. D66-Kamerlid Bakker vond dat verwijt onterecht. "Balkenende had op zijn kop kunnen gaan staan, dan had het nog niet geholpen."