Markt inburgeringscursussen nog niet open

Bart (veekeend)
De markt voor inburgeringscursussen zal voorlopig niet opengegooid worden. Dat blijkt na een overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris Nijs van Onderwijs. Zo zijn de regeringspartijen CDA en VVD bang dat het liberaliseren van deze markt zal leiden tot de ondergang van de Regionale Opleidingscentra (ROC's).

Volgens de PvdA zou dit een regelrechte kapitaalvernietiging betekenen, gezien de vele jaren ervaring die de ROC's hebben met het geven van inburgeringscursussen. Bovendien zou het opengooien van de markt voor inburgeringscursussen ten koste gaan van de omzet van ROC's, waardoor de kwaliteit van de cursussen achteruit gaat. De aangekondigde bezuiniging van 57 miljoen op inburgering en opheffing van het monopolie van ROC's op de cursussen zou hen zoveel omzet schelen, dat investeringen in huisvesting en personeel erbij in schieten.

Vorige week luidden de ROC's van de vier grote steden de alarmklok. De centra willen niet de dupe worden van een maatregel bij een andere departement (Justitite). Nijs heeft inmiddels toegezegd in goed overleg met minister Verdonk van Integratie garant te staan voor een "ordentelijk" verloop van de invoering van de marktwerking. Verdonk voegde er aan toe dat de inburgeringscursussen slechts vijf procent van de omzet van de vier opleidingscentra in de grote steden genereren.