Situatie Georgië nog steeds onduidelijk

Shevardnadze ging daarop - onder strenge bewaking - praten met de leider van de opstand, oppositieleider Mikhail Saakashvili, om tot een vreedzame oplossing te komen om de in het land heersende crisis te beteugelen. Dit overleg mislukte echter, mede omdat Shevardnadze weigerde de parlementsverkiezingen ongeldig te laten verklaren.
Gisteren liep de situatie uit de hand toen Shevardnadze het nieuw gekozen parlement bijeen riep voor een eerste vergadering. Oppositieleider Saakashvili boycotte de bijeenkomst en stelde Shevardnadze en stelde hem een laatste ultimatum om af te treden. Toen hij dit wederom weigerde bewoog de grote proteststoet zich naar het parlementsgebouw.

Parlementsvoorzitter en oppositielid Nino Boerdzjanadze kondigde vervolgens aan de taken van de president op zich te nemen en liet weten persoonlijk in te staan voor de veiligheid van Sjevardnadze. Volgens oppositieleider Saakashvili kan Shevardnadze echter tijdelijk in zijn functie blijven wanneer hij vervroegde presidentsverkiezingen uitschrijft. Saakashvili drong wederom aan op een geweldloos verloop van de opstand.
President Shevardnadze dreigt nu met inzet van het leger wanneer het parlement de noodtoestand niet binnen 48 uur goedkeurt. Het is echter niet duidelijk of het leger nog naar hem zal luisteren.

Even na middernacht arriveerde de Russische minister Ivanov in Georgië om te bemiddelen in de crisis. Hij heeft zowel met Sjevardnadze als de oppositieleiders een gesprek gehad. Ivanov werd gisteren naar Georgië gestuurd na overleg met de Oekraïense president Koetsjma, die voorzitter is van het GOS. In het GOS werken voormalige Sovjetrepublieken samen. Deze veroordelen de handelswijze van de oppositie.