Cordon rond Vlaams Blok brokkelt wat af

Rob (R@b)
Het 'cordon sanitaire' tegen het Vlaams Blok in België lijkt enigszins ten einde te komen. De Vlaamse christen-democraten (CD&V) hebben namelijk aangegeven beperkte samenwerking met het Blok niet langer te willen uitsluiten. Twaalf jaar geleden maakten alle gevestigde partijen in Vlaanderen met elkaar de afspraak het extreem-rechtse Vlaams Blok nóóit mede aan de macht te brengen of voorstellen van de partij te ondersteunen.

De CD&V heeft nu laten weten wetsvoorstellen van het Blok, waar de christen-democraten het inhoudelijk mee eens zijn, niet langer te zullen afwijzen. Bestuurlijke samenwerking in gemeentelijke of regionale coalities komt er overigens niet.

Het Vlaams Blok heeft verheugd gereageerd op de koerswijziging van de CD&V. Het Blok roept de partij op gezamenlijk afspraken te maken om de paarse regering-Verhofstadt het leven zuur te maken. Volgens het Blok is het cordon sanitaire altijd de beste levensverzekering geweest voor links om aan de macht te blijven: ''laten we het daarom doorbreken''.