Duitse deelstaat verbiedt hoofddoek onderwijzers

Rob (R@b)
Het wordt in de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg binnenkort aan islamitische leraressen verboden om een hoofddoek te dragen in school. De regering keurde een wetsvoorstel daartoe gisteren goed. Het voorstel moet enkel nog worden bekrachtigd door het parlement, maar dat lijkt een formaliteit, omdat de conservatieve Christen Democratische Unie (CDU) de meerderheid heeft.

Volgens premier Teufel van Baden-Wurttemberg is het doel van de wet ''om leerkrachten in dienst van de overheid te verbieden een symbool te laten dragen dat kan worden opgevat als een politieke''. Christelijke en joodse geloofssymbolen blijven wl toegestaan.

Het Duitse Federale Constitutionele Hof oordeelde in september nog, dat de weigering van een islamitische vrouw als leerkracht wegens het hoofddoekje niet rechtmatig was. Die weigering was volgens het Hof in strijd met de religieuze vrijheid. Het Hof zei toen echter al dat de parlementen in de deelstaten wl een wet mogen uitvaardigen die het dragen van een hoofddoekje voor de klas verbiedt. Dit omdat leerlingen zouden kunnen worden benvloed door de religieus getinte kleding van een leerkracht.