Rellen Dominicaanse Republiek eisen levens

Bart (veekeend)
In de Dominicaanse Republiek zijn bij demonstraties tegen de regering zeker acht mensen omgekomen, onder wie een politieagent. Tientallen mensen raakten gewond bij confrontaties tussen demonstranten en de politie.

Onder de doden bevindt zich ook een politieagent. Verder raakten tientallen mensen gewond toen het verschillende malen tot gevechten kwam tussen de politie en demonstranten, aldus lokale media. In diverse steden op het Caribische eiland, waaronder de hoofdstad Santo Domingo, werd de oproerpolitie met stenen bekogeld en staken betogers autobanden in brand. Om het geweld de kop in te drukken, schoot de politie met scherp.

De demonstraties zijn het directe gevolg van het falende economische beleid van de regerende Dominicaanse Revolutionaire Partij (PRD) van president Hipolito Mejia. Zo is het afgelopen jaar de inflatie weer sterk toegenomen en is de munteenheid gedevalueerd. Bovendien zitten de acht miljoen inwoners van het eiland regelmatig zonder electriciteit. Dit is een bezuinigingsmaatregel van de regering. Veel Dominicanen leven onder de armoedegrens.