Irak: doden door bomexplosie in Basra

Bart (veekeend)
Irak Opnieuw een aanslag in Irak. Vanmorgen vroeg vond er een bomexplosie op een weg in de Zuid-Iraakse stad Basra plaats. Zeker vier Irakezen zijn om het leven gekomen en drie anderen raakten gewond, aldus de Iraakse politie. Ook raakte een auto total-loss door de kracht van de explosie.

Afgelopen zondag vond er, naar nu blijkt, een incident plaats. Zo is de 'burgemeester' van de sjiitische wijk van Bagdad, Sadr City, door Amerikaanse troepen doodgeschoten. Hij werd neergeschoten door de militairen, omdat hij geen gehoor wilde geven aan instructies van soldaten ter plaatse, aldus de website van het Centrale Commando. De bestuurder stond bekend als pro-Amerikaans.

Een groeiend aantal Amerikanen twijfelt aan het nut van de oorlog in Irak. Dat bleek uit een gisteren verschenen peiling. Zo vindt negenenveertig procent de oorlog verspeelde moeite, aldus het onderzoek van het Annenberg Public Policy Center. Een maandag geleden was nog 52 procent voor de oorlog en 43 procent tegen. De laatste peiling was vorige week gehouden.