Nederlanders zien Nederlandse taal verloederen

Peter (The_Duce)
Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking is van mening dat de eigen taal verloedert. Uit een onderzoek, van NFO Trendbox onder 500 Nederlanders van 16 jaar en ouder, blijkt dat de meeste Nederlanders geen foutloze brief meer kunnen schrijven. Ook stelt tweederde dat emails en faxen vaak vol zitten met taalfouten. Iets minder dan de helft vindt dat het taalonderwijs Nederlands steeds slechter wordt.

Minder eensgezind zijn we volgens het onderzoek over de opname van Engelse woorden in de Nederlandse taal. Jongeren hebben meestal niet veel moeite met het gebruik van leenwoorden, terwijl ouderen zich hier vaker aan storen.
De ouderen staan echter wel positief tegenover de "Vlaamse methode". Engelse woorden worden vaak letterlijk vertaald of ze krijgen een Nederlands tintje mee.

Jongeren lopen hier weer minder warm voor. Het overgrote deel (80 procent) van de ondervraagden vindt overigens wel van zichzelf dat zij de Nederlandse taal goed beheersen. Ongeveer eenderde van de ondervraagden denkt wel dat de taal over 50 jaar zo zal zijn veranderd, dat mensen die nu leven het nauwelijks nog zullen kunnen verstaan.