Onderzoek: Geloof je ogen maar niet te snel

Vincent (Ali Salami)
We wisten al dat mensen zich vaak herinneren bepaalde dingen te hebben gezegd of gehoord, terwijl dat niet het geval was. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat mensen zich dingen kunnen herinneren die ze in werkelijkheid nooit hebben gezien.

Volgens de onderzoekers van de Ohio State University komen deze 'valse herinneringen' vaker voor dan we denken. Zij baseren hun bevindingen op basis van een onderzoek onder 23 jong-volwassenen, allen in een goede geestelijke gezondheid.

Elke vrijwilliger kreeg 24 keer 12 dia's te zien. Op elke dia stonden verschillende geometrische vormen, variërend in aantal, grootte, positie, vorm en kleur. Zo werd er bijvoorbeeld een set van 12 dia's met gele driehoeken getoond. Elke dia toonde één, twee of drie grote of kleine driehoeken. Meerdere driehoeken werden horizontaal of verticaal gerangschikt.

Na het bestuderen van elke groep dia's kregen de deelnemers vijf extra dia's te zien, waarna ze moesten aangeven of ze die eerder hadden gezien. Twee van deze dia's waren al eerder getoond. Twee andere verschilden in hoge mate van wat er daarvoor was getoond. De vijfde leek een beetje op de getoonde dia's.

De vrijwilligers wisten de dia's die ze hadden gezien 80 procent van de tijd aan te wijzen. In 98 procent van de gevallen haalde men zelfs de dia's die totaal niet op de getoonde dia's leken eruit. In 60 procent van de gevallen wees men echter de dia die een beetje op de getoonde dia's leek aan als eerder getoonde dia.

"Dit toont aan dat foutieve visuele herinneringen vrij gemakkelijk kunnen worden veroorzaakt, aldus dr Beversdorf, die het onderzoek uitvoerde. De bevindingen werden gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Society for Neuroscience New Orleans.