Kristallnacht wordt vandaag herdacht

ChrisJX
Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam zal vandaag de herdenking van de Kristallnacht plaatsvinden. De Kristallnacht vond plaats op 9 november 1938 en was het moment waarop het nazi-geweld tegen de joden begon.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft deze herdenking aangegrepen om op te roepen tot een appèl tegen opkomend antisemitisme. Moslim- en Christengroepen hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, rooms-katholieke kerk en de protestantse kerken zullen vanmiddag bij de herdenking, die bij het Monument Joods Verzet 1940-1945 aan de Amstel plaatsvindt, aanwezig zijn. Ook eurocommissaris Bolkestein, burgemeester Cohen en diverse fractievoorzitters zullen aanwezig zijn.

Volgens het CJO komen steeds vaker incidenten aan het licht waarbij joden worden lastig gevallen, bedreigd of mishandeld. Hoewel een precieze oorzaak niet aan te geven is, lijkt het Midden-Oostenconflict een belangrijke factor. In sommige gevallen blijken mensen moeite te hebben onderscheid te maken tussen de staat Israël en het joodse volk, waardoor zij alle joden verantwoordelijk houden voor de toestand in het Midden-Oosten.