CWI leest mail werkzoekenden

Anthony (Fe2O3)
Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft vandaag verklaard dat het de e-mail die werkzoekenden versturen via de internetcomputers die op vestigingen van het CWI aanwezig zijn leest. Sommige klanten zouden de computers gebruiken voor bijvoorbeeld het e-mailen naar vrienden.

De computers die op de 131 vestigingen van het CWI aanwezig zijn zijn er om werkzoekenden de gelegenheid te geven te zoeken naar en reageren op vacatures op het internet.

Het CWI reageerde door te zeggen dat ze moet controleren of de mensen zich hier wel aan houden. "Dat is niet tegen de regels. Wij waarschuwen mensen vooraf."

De computers staan in een openbare ruimte waar medewerkers van het CWI rondlopen. Wanneer die constateren dat iemand de computers niet gebruikt om werk te vinden dan volgt er een waarschuwing. "Na een aantal waarschuwingen confronteren wij als laatste toevlucht de gebruiker met de verstuurde persoonlijke e-mail.", aldus een woordvoerder van het CWI.

Het CWI moet volgens het College bescherming persoonsgegevens de werkzoekenden duidelijk maken op wat voor manier en waarvoor het computergebruik dient te geschieden en dat het gecontroleerd kan worden. "De informatieplicht weegt heel zwaar in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Wij zullen ons laten informeren door het CWI hoe zij dit doen."

Het gebruik van de computers voor privédoeleinden valt mee sinds het CWI de werkzoekenden op de controle wijst, aldus de woordvoerder.