WAO in toekomst ook individueel

Bart (veekeend)
De keuring van werknemers voor de WAO blijft geschieden op individuele basis. De zogenaamde 'negatieve lijst' met ziektes die geen recht geven op de WAO die het kabinet wil hanteren, is niet doorslaggevend. Keuringsartsen blijven beslissen wie recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Dat heeft minister De Geus toegezegd in het Kamerdebat over de WAO-plannen van het kabinet. Met name regeringspartij D'66 en de linkse oppositiepartijen zijn niet blij met de mogelijke komst van een lijst met ziektes, die geen recht geven op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De grootste vrees bij de tegenstanders is de vraag of er nog genoeg rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden bij een WAO-keuring.Minister de Geus geeft aan dat de lijst een belangrijke leidraad zal worden bij de keuringen, maar uiteindelijk blijven de keuringsartsen uitmaken wie er recht heeft op een WAO-uitkering.

Op de negatieve lijst, die onderdeel uitmaakt van de hervorming van het WAO-stelsel zullen vooral psychische aandoeningen komen te staan, waarvan aangenomen kan worden dat ze binnen vijf jaar kunnen genezen. Een van de speerpunten van het nieuwe stelsel is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog in aanmerking komen voor een WAO-uitkering.