Blootblad Penthouse nagenoeg failliet

Bart (veekeend)
Het blad Penthouse dreigt binnenkort uit de schappen te verdwijnen. Reden is een naderend faillisement. Zo is gisteren de oprichter van Penthouse, Bob Guccione, al opgestapt. De huidige problemen zijn volgens Guccione te danken aan de forse omzetdaling door de concurrentie van porno op internet.

Guccione, 72 jaar oud, bracht in 1965 voor het eerst de Penthouse op de markt. Guccione en Playboys Hugh Hefner en Larry Flynt van Hustler gelden als een van de beroemdste uitgevers van blootbladen. Guccione werd de topman van het overkoepelende concern Penthouse International.

Op haar hoogtepunt had het maandblad Penthouse een oplage van meer dan vijf miljoen exemplaren. Vorig jaar december was dit aantal gedecimeerd tot 530.000 exemplaren. General Magazine, de divisie van Penthouse International dat het blad uitgeeft, heeft inmiddels surseance van betaling aangevraagd.

Met de crediteuren is afgesproken dat het tijdschrift moet worden verkocht. Guccione heeft een belang van 85 procent in Penthouse International en General Media.