VVD dreigt met verzet tegen grotere EU

Rob (R@b)
De Tweede Kamer-fractie van VVD heeft gedreigd tegen het verdrag te stemmen dat de toetreding regelt van de nieuwe lidstaten tot de Europese Unie (EU). De liberalen hebben ernstige bezwaren tegen sommige kandidaatlanden. Daarom willen ze de ratificatie van het verdrag tegenhouden.

Aanleiding vormen de beoordelingen die de Europese Commissie gisteren uitbracht over de 10 kandidaatlanden die in mei volgend jaar bij de EU komen. De commissie maakt zich ,,ernstige zorgen'' of de 10 voor hun lidmaatschap van de EU op 1 mei volgend jaar aan alle eisen kunnen voldoen. In totaal zijn 39 knelpunten gesignaleerd. Polen is het land dat er met 9 punten verhoudingsgewijs het slechtst voor staat.

Mocht de VVD tegen stemmen, dan komt de ratificatie waarschijnlijk niet in gevaar, omdat een ruime meerderheid van de Kamer daar wel voor is.

De Commissie deelde gisteren ook een waarschuwing uit aan Turkije. Het uitblijven van een oplossing voor de kwestie-Cyprus kan ,,een ernstige belemmering'' zijn voor de Turkse wens om onderhandelingen over een lidmaatschap van de EU te beginnen.