Peijs: pas na 2007 besluit kilometerheffing

Bart (veekeend)
Het volgende kabinet zal de knoop moeten doorhakken over invoering van de kilometerheffing. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zal deze periode, die in 2007 afloopt, "geen definitieve besluiten nemen", zei ze woensdag tijdens de behandeling van haar begroting voor 2004.

Afgelopen zondag werd bekend dat Peijs van Verkeer en Waterstaat vanaf 2007 geleidelijk een kilometerheffing wilde invoeren. Ze zei dit in een interview met het Algemeen Dagblad (AD). Het standpunt van de CDA-minister was opmerkelijk te noemen. Haar partij heeft vorig jaar in de Tweede Kamer, samen met de VVD, een plan van de PvdA over kilometerheffing tegengehouden.

De minister gaf in het interview aan dat er rigoreuze maatregelen nodig zijn omdat anders over een paar jaar het verkeer ook buiten de spits vastloopt. Haar plan was om per 2010 de automobilist ook extra laten betalen voor het gebruik van drukke wegen en rijden in de spitsuren.

De automobilist zou hiervoor worden gecompenseerd via een geleidelijke vermindering van de wegenbelasting en geleidelijke afschaffing van de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe auto's, aldus Peijs. Om de files de komende drie jaar al korter te maken komen er 33 spitsstroken bij.