Srilankaanse president kondigt noodtoestand af

Bart (veekeend)
Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Chandrika Kumaratunga heeft in Sri Lanka de noodtoestand ingesteld. Het land verkeerde in een politieke chaos nadat Kumaratunga gisteren drie ministers had ontslagen en ze het parlement voor drie weken naar huis had gestuurd.

Er zijn ook grote meningsverschillen omtrent de vredesonderhandelingen met de Tamil-rebellen (LTTE). Volgens de president geeft de premier te veel toe aan de eisen van de rebellen. Daarom verwierp ze gisteren een vredesvoorstel van de rebellen, terwijl de premier er enkele dagen eerder nog positief op was ingegaan.

Een woordvoerder van premier Wickramasinghe heeft woensdag laten weten dat de regering geen gevaar loopt de steun van de meerderheid in parlement te verliezen. "We hebben het parlement stevig in handen", aldus de woordvoerder.

Premier Wickramasinghe zelf beschuldigde eergisteren de president ervan Sri Lanka in een staat van " chaos en anarchie" te storten. De premier was dinsdag niet in Sri Lanka aanwezig, want hij bracht een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar had hij met president Bush een gesprek over de voortgang van de vredesbesprekingen met de Tamil-rebellen.