Leefbaar Nederland kan zichzelf niet opheffen

Bart (veekeend)
Leefbaar Nederland kan zichzelf nog niet opheffen. Op het congres dat vandaag plaatsvond in Breukelen waren te weinig leden aanwezig om daar een geldige beslissing over te nemen. Er waren veertig leden. Waarschijnlijk gaat Leefbaar Nederland in januari opnieuw proberen zichzelf op te heffen.

De vraag is of het volgend jaar wel lukt, zo liet kandidaat-voorzitter Ten Cate doorschemeren. "Alle leden die nog komen, willen eigenlijk allemaal door, maar wie weet is dat bij het volgende congres in januari wel anders".

Leefbaar Nederland werd in 2001 opgericht door Jan Nagel en Henk Westbroek, die met lokale leefbaarpartijen in Hilversum en Utrecht grote successen hadden geboekt. Ze zetten zich af tegen de toenmalige paarse consensuscultuur en wilden een partij die veel beter luisterde naar wat er onder de burgers leefde.

In de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen in 2002 stevende Leefbaar Nederland onder leiding van voorzitter Jan Nagel en lijsttrekker Pim Fortuyn op een enorme zege af. Maar nadat Fortuyn wegens zijn omstreden uitspraken in de Volkskrant was weggestuurd, liep de potentiële aanhang achter hem aan. Uiteindelijk kwam de partij met lijsttrekker Teeven met twee zetels in de Kamer. De LPF behaalde met 26 zetels een monsterzege.