Weinig schade door zonnestorm ontstaan

Gerson (M4stermind)
De zonnestorm die de afgelopen paar weken de aarde teisterde is voorlopig voorbij. Het noorderlicht verscheen in plaatsen waar het normaal zelden voorkomt, tot Florida aan toe. Ook in Nederland is de aurora borealis - een prachtige dans van heldere kleuren in de hemel - tijdens opklaringen verschillende keren gezien.

Voorspellers hadden storingen voorspeld. Zo raakte er een Japanse communicatiesatelliet defect, en hadden Canadese luchthavens last van het feit dat de communicatie met vliegtuigen regelmatig wegviel. Verder kwamen donderdag 20 duizend huishoudens in Malmö, Zweden zonder stroom te zitten doordat een transformator door de zonnestorm explodeerde.

Dankzij de in 1996 gelanceerde SOHO zonnetelescoop kon op tijd de storm voorspeld worden, en konnen voorzorgsmaatregelen getroffen worden, zoals satellieten van de zon wegdraaien en kwetsbare delen uitschakelen, en extra voorzorgsmaatregelen bij storing in elektriciteitscentrales.

Mede door geluk is de schade beperkt gebleven; de zonnewind van de X17 eruptie stond op een dusdanig manier gepositioneerd dat het magnetisch veld van de aarde het goed wist tegen te houden. De afgelopen zonnestorm staat in de top-3 van de hevigste zonnestormen sinds deze gemeten worden. Het bijzondere aan deze zonnestorm was dat deze buiten de 11-jarige cyclus viel.