NL nadert kritische grens financieringstekort

Bart (veekeend)
Ondanks de zware bezuinigingen van het kabinet, die vele miljarden bedragen, ziet het er naar uit dat het Nederlandse financieringstekort bijna drie procent zal bedragen. Dat melden bronnen die nauw bij het kabinet staan. Hiermee wordt de kritische grens van drie procent dicht genaderd.

In de najaarsnota, die eind deze maand naar het kabinet gaat, staan ramingen die wijzen op een tekort tussen de 2,7 en 2,9 procent. Hiermee blijft Nederland maar net onder de grens van het stabiliteitspact. Daarin staat dat het tekort op de begroting van een land maximaal drie procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) mag bedragen.

Minister Zalm van Financiën is een fel voorstander van het handhaven van die norm. Kort geleden werd bekend dat zowel Frankrijk als Duitsland ruim boven de grens van drie procent uitkomen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit van de munt binnen de Economische Monetaire Unie (EMU).

Het financieringstekort valt hoger uit omdat de kosten voor asielopvang en de gezondheidszorg aanzienlijk hoger uitvallen dan begroot. Daarnaast zijn de belastinginkomsten vanwege de laagconjunctuur beneden verwachting. Verder vallen de lasten voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz) ongunstig uit.