Haagse rel om 'alibiAli'

Rob (R@b)
In de gemeenteraad van Den Haag is donderdagavond hooglopende ruzie uitgebroken tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA, vanwege een passage in het internetdagboek van PvdA-raadslid Marieke Bolle. Bolle geeft in het dagboek haar visie op een onlangs gepresenteerd integratieplan van de VVD, dat ze blijkens de tekst niet veel lijkt te vinden.

De passage waar de commotie over onstond betrof de betiteling van het VVD-raadslid Merdan Yagmur als 'alibiAli'. De van oorsprong Turkse VVD'er zou bij de opstelling van het stuk buitenspel zijn gezet, omdat hij er nooit mee zou hebben ingestemd, aldus Bolle: ''Een aardige jongen, op de lijst gezet om te laten zien dat de VVD helemaal niet discrimineert''.

De VVD eiste excuses van Bolle, maar die weigerde waarna de VVD-fractie snel een motie van afkeuring schreef. Bij de PvdA gaven verschillende fractieleden openlijk aan, dat ze afstand van Bolle namen. Alleen PvdA-fractievoorzitter H. Kool nam het voor Bolle op. Hij wees op de 'journalistieke vrijheid' die ieder heeft.

De VVD liet er geen twijfel over bestaan dat er zonder excuses een heel groot probleem was. Vervolgens bekende Bolle schoorvoetend dat ze de zaak 'betreurde'. Raadslid 'van onderwerp' Yagmur wilde toen weten of dát haar excuses waren?. Burgemeester Deetman redde haar uiteindelijk door in de chaos vast te stellen dat er 'sorry' was gezegd.

De omstreden passages zijn inmiddels uit het dagboek verwijderd.