Familie uit Irak klaagt Brits ministerie aan

Marijke (Mini_rulez)
NLBADB0Y stuurde ons via de newssubmit dit geheel vertaalde bericht:

Een familie uit Irak die in Engeland woont, overweegt het Britse Ministerie van Defensie aan te klagen omdat tien van hun familieleden zijn omgekomen bij een aanval met bommen in het Zuiden van Irak.

Drie generaties van de familie Hamoodi zijn op 5 april omgekomen toen de gezamenlijke strijdkrachten hun huis in Basra bombardeerden. Het huis werd gebombardeerd omdat men het vermoeden had dat de neef van Saddam Hussein en Ali Hassan - beter bekend als "Ali Chemicali" - daar verbleven.

Mazen Hamoodi woont al 27 jaar in het Noordwesten van Engeland en verloor zijn moeder, zus en een aantal neven en nichten tijdens de aanval. "We denken dat de familie of andere bloedverwanten zeker een goede kans maken," zei Imran Khan, de advocaat van de familie. Daaraan voegde hij toe dat het gebruik van precisiebommen met de kennis dat daarbij onschuldige burgerslachtoffers zouden vallen bijdraagt aan het onwetmatig doden.

Als er gebruik is gemaakt van informatie die niet betrouwbaar was of niet grondig gecontroleerd, dan zou er sprake kunnen zijn van grove nalatigheid, zei hij. Volgens Khan heeft het Ministerie van Defensie haar medeleven betuigd maar wil het geen verantwoordelijkheid nemen voor de doden. "Dit is geen zaak waar is gebombardeerd nadat er is geschoten, er was geen duidelijk aanwijsbare reden om te bombarderen."

Khan is nu van plan om te schrijven naar het Ministerie van Defensie. Mocht hij niets meer van ze vernemen, dan spant hij een rechtszaak aan en zal er compensatie voor de doden worden geëist. Een woordvoeder van het ministerie van Defensie zei: "mocht het tot een rechtszaak komen, dan zullen wij ons verdedigen. We doen er alles aan om burgerslachtoffers te vermijden maar helaas gebeurt dit soort dingen."