Fraudeonderzoek hoger onderwijs duurder

Bart (veekeend)
calvobbes had ons via de newssubmit een volledig herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Het kost wat geld, maar dan heb je misschien ook wat: ruim tien miljoen euro is er nodig om te onderzoeken in hoeverre 155 hogescholen, universiteiten en scholen voor beroepsonderwijs hebben gefraudeerd.

De commissie Schutte denkt onder andere veel meer accountants nodig te hebben dan het ministerie aanvankelijk beraamde. Het ministerie begrootte het onderzoek met slechts 3,2 miljoen euro. Al in september had Schutte aangegeven dat het bedrag niet voldoende was. Exacte bedragen kon de commissie toen nog niet noemen.

Staatssecretaris van het Hoger Onderwijs, Nijs, heeft de commissie opdracht gegeven de begroting nader te bekijken, alvorens een besluit te nemen. Het zou niet alleen om meer accountants gaan, maar ook het secretariaat van de commissie zou zwaarder uitgerust moeten worden.

Mede door het grotere en uitgebreidere onderzoek denkt de commissie meer tijd nodig te hebben. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het onderzoek voor het einde van dit jaar afgerond zou zijn. Dit is nu naar maart 2004 opgeschoven.