Nijs: Studenten moeten meer lenen

Otto (okee6)
Nasus en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Studenten moeten naast hun beurs meer gaan lenen om hun studie te bekostigen. Staatssecretaris Nijs (Onderwijs) maakte dit vanochtend bij de presentatie van het rapport van de commissie-Vermeend bekend.

De commissie-Vermeend heeft een aantal opties voor een nieuw stelsel voor studiefinanciering op een rijtje gezet. Studenten krijgen nu een beurs en kunnen deze aanvullen met een lening.

Nijs ziet graag dat studenten meer gaan lenen en daardoor minder afhankelijk zijn van bijbaantjes, wat de studieresultaten ten goede zal komen.

Hoeveel studenten in een nieuw stelsel meer moeten gaan lenen wilde Nijs nog niet zeggen. Ze gaat eerst de komende tijd nog met groepen individuele studenten in gesprek hierover. Pas volgend jaar zal ze een definitief voorstel doen.

Bij de begroting van volgend jaar hoopt ze een nieuwe vorm van studiefinanciering te kunnen presenteren. Wel maakte ze duidelijk dat de prestatiebeurs blijft, wat inhoudt dat studenten voldoende studiepunten moeten halen om voor een beurs in aanmerking te komen.