VK: partijleider Tories weggestuurd

Marijke (Mini_rulez)
Iain Duncan Smith, de partijleider van de conservatieven in Engeland, werd gisteravond weggestemd. 90 van de 165 conservatieve leden van het Engelse Lagerhuis gaven het vertrouwen in hun leider op. Duncan Smith kreeg binnen zijn partij kritiek omdat hij er niet voor kon zorgen dat de Tories er beter voor stonden in de opiniepeilingen, ondanks het feit dat de populariteit van Blairs Labourparty erg daalde na de oorlog in Irak en de dood van wapenexpert David Kelly.

HowardIn de partij die ooit geleid werd door Winston Churchill en Margaret Thatcher is nu een leiderschapscrisis ontstaan. De favoriete opvolger is op dit moment voormalig minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard, die zichzelf waarschijnlijk vandaag kandidaat zal stellen. Zijn rivaal, voormalig partijvoorzitter David Davis, heeft al toegezegd Howard te steunen in plaats van zich zelf kandidaat te stellen.

Als andere mogelijke kandidaten worden onder andere de huidige partijvoozitter Theresa May, voormalig voorzitter van het Hogerhuis Kenneth Clarke en voormalig minister van Defensie Michael Portillo genoemd. De laatste heeft echter nooit officieel aangegeven geïnteresseerd te zijn in de functie.

Duncan SmithDuncan Smith zei zelf na de stemming: "De partij heeft gesproken en ik zal als leider aftreden wanneer er een opvolger is gekozen." Hij voegde daaraan toe dat hij de nieuwe leider al zijn steun en trouw zal geven. Verder zei hij dat het een "immense eer" was geweest om de partij te leiden en dat hij het "bijzonder jammer" vond dat hij niet meer de kans zou krijgen om zijn beloften aan sommige van de armste mensen in het land waar te maken. Tenslotte merkte de oud-leider op dat hij inderdaad fouten had gemaakt, maar dat een nieuwe leider door hetzelfde leerproces heen zou moeten.