Zes jaar cel voor moeder 'meisje van Nulde'

Martijn (mrmiddel)
Wanda Rikkers, de moeder van het 'meisje van Nulde', is vandaag in hoger beroep door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot zes jaar cel zonder tbs. Het hof acht haar medeplichtig aan doodslag op haar vierjarige dochtertje Rowena. Het OM had tien jaar cel en tbs tegen haar geëist.

Volgens het Pieter Baan Centrum had Wanda Rikkers TBS opgelegd moeten krijgen. Volgens de onderzoekers lijdt ze aan een stoornis. Een tegenonderzoek wees echter het tegenovergestelde uit.

Begin dit jaar werd Rikkers al veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Zowel Rikkers als het OM gingen tegen dat vonnis in beroep. Wanda Rikkers heeft zelf altijd ontkend dat ze schuldig is aan de gewelddadige dood van haar dochtertje. Ook haar ex-man Martin Huisman gelooft in haar onschuld.

In augustus 2001 werd in het water bij Strand Nulde in Putten een kinderrompje in het water aangetroffen. Enkele maanden later blijkt dat het om de vierjarige Rowena Rikkers gaat. De politie verdenkt onmiddellijk Wanda Rikkers en haar vriend Mike J. J werd begin jaren 90 bij de politie ontslagen wegens heling. Het paar vluchtte kort na de vondst van het rompje naar Spanje en werd daar later gearresteerd.

Rowena Rikkers is de laatste maanden van haar leven stelselmatig mishandeld. Ze heeft voor haar dood twee maanden in een hondenhok opgesloten gezeten. Mike J. heeft haar vervolgens meerdere malen in haar buik gestompt, totdat ze overleed. Daarna heeft Mike J. haar in stukken gezaagd en in de vriezer bewaard. Deze heeft hij uiteindelijk over het land verspreid om identificatie te bemoeilijken. Mike J. werd eerder al veroordeeld tot 12 jaar cel met tbs.