Marokkaanse meisjes maken inhaalslag

Rob (R@b)
Meisjes van Marokkaanse afkomst doen het in Nederland, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, helemaal niet zo veel beter dan Marokkaanse jongens. Soms doen de jongens het zelfs beter. Een en ander blijkt uit het rapport 'Een ander succes; de keuzes van Marokkaanse meisjes' van het Instituut voor Maatschappijwetenschappen Siswo en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). De meisjes zijn overigens wel bezig met een ,,spectaculaire'' inhaalslag, blijkens de rapportage.

Uit het onderzoek blijkt dat Marokkaanse meisjes op de basisschool van alle etnische groepen het slechtst scoren op de Cito-toets. Op het voortgezet onderwijs halen de meiden hun achterstand echter binnen drie jaar in. De afgelopen 10 jaar stegen de onderwijsprestaties van de meisjes van Marokkaanse komaf sneller dan die van andere allochtone en autochtone jongeren.

Marokkaanse meisjes vinden het in Nederland fijn om naar school te gaan. Dat komt vooral omdat ze thuis te beperkt worden gehouden. Opvallend is dat schoolsucces een familieproject blijkt en dat de meisjes thuis door de familie worden gestimuleerd om te leren.

Alle Marokkaans meisjes vinden het belangrijk te trouwen en kinderen te krijgen. Wel willen zij dit anders doen dan hun moeder: ze willen zelf een man kiezen, minder kinderen krijgen en blijven werken.