Servisch parlementslid roept op tot staatsgreep

Robert (RRRobert)
Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren heeft de Servische parlementariër Dragan Markovic de Servische politie opgeroepen om vandaag een staatsgreep te plegen. Vandaag heeft de politie namelijk een grootscheepse demonstratie gepland om te protesteren tegen het feit dat het Joegoslaviëtribunaal een aanklacht tegen politiegeneraal Sreten Lukic heeft ingediend.

Markovic, parlementslid voor de radicale Servische Eenheidspartij SSJ, reageerde woedend, nadat het tribunaal eerder deze week de aanklachten tegen Lukic en drie andere generaals publiceerde. Hij opperde onder andere dat de belangrijkste staatsinstellingen door de politie zouden moeten worden bestormd, "om Servië te redden".

Het onafhankelijke radiostation B92 -tijdens de regeerperiode van Milosevic de enige niet door de staat gecontroleerde mediabron- meldt dat de regering zich serieus zorgen maakt over de politiedemonstratie, uit vrees dat deze zal leiden tot massale muiterij.

Overigens is de republiek van Servië en Montenegro, zoals de voormalige republiek van Joegoslavië tegenwoordig heet, vooralsnog niet van plan om de vier generaals aan het tribunaal uit te leveren. Bij veel Serviërs heerst het gevoel dat het tribunaal er uitsluitend is om vooral Serviërs op te pakken en te berechten. De aanklacht tegen Lukic valt in het bijzonder verkeerd, aangezien hij nu als onderminister van Binnenlandse Zaken deel uit maakt van de Servisch-Montenegrijnse regering. De regering, die op dit moment al wankelt vanwege een breedgedragen motie van wantrouwen van de oppositie, reageerde dan ook door de timing van het tribunaal onhandig te noemen.

Javier Solana, als buitenlandchef van de Europese Unie deze week op bezoek in Belgrado, wees de regering gisteren er nog maar eens op dat samenwerking met het tribunaal geboden is. Solana was verder in Belgrado om de Serven en de etnische Albanezen in Kosovo opnieuw tot een overleg met elkaar te brengen. De eerste rechtstreekse gesprekken sinds de "wapenstilstand" in 1999 tussen de beide partijen liepen vorige week uit op een totale mislukking.