VN willen gulle gaven voor Irak

Bart (veekeend)
Irak Secretaris-generaal Annan van de VN vindt dat er niet kan worden gewacht met de wederopbouw van Irak. Hij zei dit in Madrid op een donorconferentie over de toekomst van Irak. Er zitten hier 74 landen aan tafel om geld bij elkaar te leggen voor de wederopbouw van het land.

Volgens de Wereldbank heeft het land 56 miljard dollar nodig. De VS heeft 20 miljard dollar beloofd. Andere landen hebben samen niet meer dan twee miljard toegezegd. Dat staat in schril contrast met de geschatte kosten van de wederopbouw.

Tegenstanders van de oorlog, zoals Rusland, Frankrijk en Duitsland, willen pas met meer geld over de brug komen zodra de macht aan de Irakezen wordt overgedragen. Dit gaat volgens hen te langzaam. Annan zei dat, ondanks de in sommige landen te trage machtsoverdracht, er prioriteiten gesteld moeten worden. "Iedere institutionele verandering met gevolgen voor de lange termijn moet legitimiteit hebben", aldus Annan.

Het Nederlandse kabinet is bij nader inzien toch bereid een extra bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Irak. Staatssecretaris Wijn van Financiën zal in Madrid namens het kabinet dertien miljoen euro bijdragen.