Omstreden asielwet in Oostenrijk goedgekeurd

Bart (veekeend)
Na een rumoerig verlopen debat is het Oostenrijkse parlement akkoord gegaan met een nieuwe, zeer strenge asielwet. De linkse oppositie spreekt van "één van de meeste restricitieve asielwetten van Europa". Dit is gemeld door Oostenrijkse persbureau APA.

De regering heeft de wet met name er doorheen gedrukt is om de strijd aan te gaan met de zogenaamde economische asielzoekers. Zo zegt kanselier Strasser dat het overgrote deel van de asielzoekers (39.000 in 2002) tot deze categorie behoort. Slechts een klein deel zou daadwerkelijk een vluchteling, wegens een onveilige situatie in het thuisland, zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Ernst Strasser van de conservatieve ÖVP zei in het parlement dat de wet vooral in het leven geroepen is om de procedures te versnellen. Zo staat er in de wet dat een vluchteling na het eerste verhoor binnen een termijn van drie dagen moet horen of de aanvrager een kans heeft om geaccepteerd te worden. Op deze wijze wordt de asielzoeker direct geaccepteerd, of hij/zij een nader onderzoek of hij of zij wordt direct geweigerd.

Met name de twee laatste mogelijkheden zijn omstreden bij de oppositie. De linkse partijen stellen dat in beide gevallen de asielzoeker niet langer immuun is voor deportatie. Op deze wijze zou de asielzoeker al uitgewezen kunnen worden, terwijl de beroepszaak nog lopende is.