Aidsmedicijnen in Derde Wereld goedkoper

Marijke (Mini_rulez)
Bill Clinton, de voormalig president van de Verenigde Staten, maakte vandaag bekend dat er contracten zijn gesloten tussen de Clinton Foundation HIV/AIDS Initiative en vier farmaceutische bedrijven. Hierdoor wordt de prijs van aidsmedicijnen die bestemd zijn voor de Derde Wereld gehalveerd. Het Nederlandse Aidsfonds en Pharmaccess International maakten bekend dat het gaat om generieke antiretrovirale middelen.

Van de medicijnenfabrikanten met wie de stichting die Clintons naam draagt overeenkomsten sloot, komen er drie uit India en één uit Zuid-Afrika. Een behandeling zou nu in plaats van 300 dollar per jaar nog maar 140 dollar kosten. Het fonds is van plan om in Afrika grote programma's op te zetten. Daar zijn honderdduizenden aidspatiënten die tot nu toe nog geen enkele vorm van behandeling hebben gekregen.

Volgens Clinton is deze regeling "een grote doorbraak in onze pogingen behandelprogramma's op te zetten in plaatsen waar tot nu toe eigenlijk geen medicijnen en dus geen hoop kwamen". Het Nederlandse Pharmaccess International, een partner van de Clinton Foundation, werkt momenteel aan de implementatie van het behandelprogramma in Tanzania en Zuid-Afrika.