Senaat VS neemt Antispam-wet aan

Vincent (Ali Salami)
Irakees en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wetsvoorstel om spam tegen te gaan goedgekeurd. Het voorstel werd met 97 stemmen voor en 0 tegen aangenomen en kan de verstuurders van ongewenste e-mail celstraffen en boetes van miljoenen dollars opleveren.

Het is de eerste keer dat de Senaat optreedt tegen de commerciële e-mail, dat momenteel de helft van alle verstuurde e-mail betreft, veel mensen frustreert en enorm veel bandbreedte vergt.

Het voorstel zal niet alle ongewenste commerciele e-mail uitsluiten, maar richt zich in eerste instantie op berichten met foute informatie, naar schatting tweederde deel van alle spam. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-mail waarin de bedoeling van de e-mail wordt verbloemd met valse onderwerpen zoals "Re: your request" of berichten waarin pillen of andere frauduleuze producten worden aangeprezen. Het versturen daarvan kan in eerste instantie één jaar gevangenisstraf en een boete tot wel één miljoen dollar opleveren. Bij herhaling kan men tot vijf jaar cel krijgen.

Het voorstel houdt overigens in dat de ontvanger aan moet geven dat hij dergelijke e-mail niet meer wil ontvangen. Pas daarna moet de zender ermee stoppen. Het voorstel moet nog door het Huis van Afgevaardigden