Kalkoensector in paniek door ziekte

Vincent (Ali Salami)
Irakees en ThE_ED hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is paniek uitgebroken in de kalkoenensector, nu vorige week de besmettelijke zwartekoppenziekte is uitgebroken. Een medicijn is voorhanden, maar dit mag niet worden gebruikt omdat het kankerverwekkend is voor mensen. Pluimveehouders vrezen dan ook het einde van de sector.

De ziekte is vorige week aangetroffen op een bedrijf in het Midden-Limburgse Leveroy en bij een naburig bedrijf. Het organisame dat de ziekte veroorzaakt blijkt te zijn binnengekomen via de zogenaamde verklikkippen, de dieren die na de besmettelijke vogelpest werden uitgezet om die ziekte op te sporen. Ook andere bedrijven waar de dieren zijn gebruikt zijn mogelijk slachtoffer.

De fabrikant van het verboden medicijn is tegen het verbod van de Europese Commissie in beroep gegaan, maar dat proces kan nog jaren duren. En die tijd heeft de kalkoensector niet. "Dit kan de nekslag zijn voor de sector", aldus D. van de Riet van het Productschap Vee, Vlees en Eieren. "Het komt de bedrijven zeer rauw op hun dak, met de eerste bevolking van de stallen na de vogelpest."

In Nederland zijn er momenteel 112 bedrijven die de dieren houden houden. Jaarlijks produceren zij 3,8 miljoen kalkoenen.