Marokko verwerpt VN-ultimatum

Rob (R@b)
Marokko verwerpt een VN-ultimatum om vóór het eind van dit jaar een vredesplan voor de Westelijke Sahara te accepeteren. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties had eerder gezegd dat de Marokkaanse regering het vredesplan vóór 1 januari moet accepteren. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker heeft het plan opgesteld.

De kwestie draait om het deel van de Westelijke Sahara dat in 1975, nadat Spanje zich terugtrok uit het gebied, door Marokko werd bezet. Het Polisario Front vecht sindsdien tegen Marokko voor de onafhankelijkheid van het gebied.

Wannneer het plan van Baker uitgevoerd zou worden, dan zou de Westelijke Sahara een semi-autonoom deel van Marokko voor een overgangsperiode van vier tot vijf jaar worden. Via een referendum zouden de bewoners dan kunnen beslissen over onafhankelijkheid, een semi-autonome status of integratie in Marokko.

Als Marokko het plan afwijst, waar het nu wel op lijkt, wordt de hele kwestie terugverwezen naar de VN-Veiligheidsraad. Marokko wil volgens waarnemers absoluut geen referendum en weigert zijn zeggenschap over de regio op te geven.