Aanslag op leven Poetin verijdeld

Marijke (Mini_rulez)
Sessy stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht, waarvoor onze dank!

SubheaderEr zijn twee mannen gearresteerd door Londonse politie op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op de president van Rusland, Vladimir Vladimirovich Poetin. Eén daarvan is ene majoor P. van de Russische FSB (KGB vroeger), de identiteit van de ander is niet bekend gemaakt, wel is bekend dat beiden Russisch staatsburger zijn. Schotland Yard heeft laten weten dat de mannen die opgepakt zijn in verband met de zaak 36 en 40 jaar zijn, maar wil verder niks kwijt.

Majoor P. benaderde twee Russen in London; deze hebben in Groot-Brittanië asiel aangevraagd, terwijl Rusland hun uitlevering eist om hun op grond van enkele artikelen uit het wetboek van strafrecht te kunnen berechten. De achternamen van deze asielzoekers zijn Litvienko en Berezovski. Majoor P. hoopte dat zij zijn aanslag zouden financieren.

Litvienko wilde echter niks met majoor P. te maken hebben, en heeft alles aan Schotland Yard gemeld. Litvienko, die zelf een voormalig FSB agent is, zei dat deze majoor P. ook een FSB agent is met zeer veel ervaring, en dat hij al eens iemand had omgebracht. Verder had volgens hem deze majoor P. iemand in de directe omgeving van de president gevonden, die zijn veiligheid bij buitenlandse reizen moest verzorgen. De man van de beveiliging was bereid aan P. de route te geven van de president bij zijn volgende buitenlandse reis.

Sunday Times zegt dat hun informant, die dicht bij het onderzoek staat, het volgende over majoor P. zei: "He told Litvinenko that Putin must be overthrown, that he needed to be whacked."