Computerspellen als medicijn tegen fobiën

Robert (RRRobert)
Disorder had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bang voor spinnen, hoogte of claustrofobie? Speel eens met computerspelletjes, geheel op doktersadvies.

Gewone computerspellen, verkrijgbaar in iedere speelgoedwinkel en multimediashop, zijn een effectief middel in het behandelen van mensen die kampen met fobiën (extreme angsten). Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen in een gesimuleerde (en dus gecontroleerde) omgeving aan hun fobie wordt blootgesteld, zij er op den duur baat bij hebben, doordat ze er dan veel beter mee om leren gaan.

Jongstleden vrijdag publiceerde The Journal CyberPsychology and Behavior de resultaten van het onderzoek, dat was uitgevoerd door de Universiteit van Quebec en Outaouais, Canada.

De onderzoekers vonden uit dat, wanneer PC-games werden gebruikt in combinatie met een 3D headset, de behandeling even effectief was als bij de voorheen gebruikte simulatieapparatuur. Bijkomend voordeel was dat de kosten van de behandeling hiermee tot een kwart van de oorspronkelijke kostenraming kon worden teruggebracht.

Mensen die lijden aan fobiën werden tot nu toe vaak behandeld door middel van zogeheten "contact-therapie", waarbij de patient geleidelijk aan steeds meer en intenser werd blootgesteld aan datgene wat hem of haar die angsten bezorgde, in een poging een vorm van gewenning en controle bij te brengen.

De onderzoekers gebruikten in deze specifieke test een add-on voor het spel Half-Life, waarmee een omgeving vol spinnen werd gecreëerd, om mensen lijdend aan arachnafobie (angst voor spin-achtigen) te behandelen. Ook werd er een add-on ontwikkeld voor Unreal Tournament, waarmee mensen met hoogtevrees en claustrofobie (angst voor kleine en/of afgesloten ruimtes) te behandelen. In totaal werden er 13 mensen met een fobie en 13 mensen zonder fobie bij de test betrokken. Allen dienden zich met behulp van een low-cost PC en de 3D headset door de levels van de spellen heen te werken, waarna zij diverse reactietesten moesten ondergaan.

De uitslagen van het onderzoek zijn ook op de website van de universiteit terug te vinden.