Thailand aangewezen als bondgenoot VS

Marijke (Mini_rulez)
Thailand is vandaag door de Verenigde Staten aangewezen als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'. Hierdoor kunnen de twee landen nog meer samenwerken in de strijd tegen terreur. Dit maakte de Thaise premier Thaksin Shinawatra bekend na een ontmoeting met de Amerikaanse president Bush, die momenteel een bezoek brengt aan Thailand. Verder maakte Bush in Bangkok bekend dat er onderhandeld zal worden over een vrijhandelsovereenkomst tussen de VS en Thailand.

VS geeft voorkeursbehandeling

Thailand is nu deel van een groep landen die van de VS een soort voorkeursbehandeling krijgt. Andere landen in die groep zijn Japan, Australië, Israël, Egypte, Zuid-Korea, Argentinië en de Filipijnen. "Als we hulp nodig hebben, krijgen we prioriteit van de VS," legt Thaksin uit.

Deze landen hebben door deze samenwerking voordelen op het gebied van buitenlandse hulp, leningverstrekking en defensiesamenwerking. De 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoten' krijgen bijvoorbeeld voorrang bij het krijgen of kopen van defensiemateriaal en mogen meewerken aan gezamenlijk onderzoek en de ontwikkeling van wapenprogramma's. De landen hebben echter nog niet zoveel voordeel als de NAVO-bondgenoten.

Demonstraties in Bangkok

Enkele honderden mensen hebben vandaag in de Thaise hoofdstad gedemonstreerd tegen Bush. De demonstranten droegen posters van dode kinderen uit Irak. De groep werd door een enorme politiemacht op afstand gehouden van de hotels waar momenteel een aantal staatshoofden verblijft voor de APEC-bijeenkomst die morgen begint, een bijeenkomst van vertegenwoordigers van landen rond de Stille Oceaan. Ook de presidenten van China en Rusland zullen aanwezig zijn op de twee dagen durende top.

De beveiliging in Bangkok is nog eens aangescherpt nadat bekend werd dat Hambali, een terrorist die in augustus werd opgepakt, de APEC-top had willen aanvallen. De Thaise politiecommandant vertelde dat Bush tevreden leek over de beveiliging. "Hij was onder de indruk en had goed geslapen."

"Democratie moet terugkeren in Birma"

De Amerikaanse president gaf aan dat de VS "grondig wensen" dat de democratie terugkeert in Birma (Myanmar), een buurland van Thailand. De verkiezingen in Birma werden in 1990 gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi, maar het militaire regime in het land weigerde de macht over te dragen. Oppositieleider Suu Kyi wordt momenteel door de militairen in huisarrest gehouden. "We zijn daar erg bezorgd over," aldus Bush. De Amerikaanse leider versprak zich overigens twee keer bij de naam van Aung San Suu Kyi. "Aung Suu San Kyi is ons erg dierbaar en we zijn bezorgd over de status van Aung Suu San Kyi," zei Bush. In de schriftelijke weergave die later uitgegeven werd door het Witte Huis, stond deze fout niet meer.