D66: Jongeren in eigen wijk berechten

Rob (R@b)
Regeringspartij D66 zal eind deze maand een voorstel indienen wat beoogt dat criminele jongeren in hun eigen wijk kunnen worden berecht. Daarvoor moet naast een officier van justitie ook een rechter in die buurt zijn of haar werk gaan doen. D66-fractievoorzitter Boris Dittrich zei dat gisteravond in het EO tv-programma van Andries Knevel. Aanleiding tot zijn komst in het praatprogramma waren de berichten over de terreur die jongeren uitoefenen op zorginstellingen in Amsterdam.

Volgens Dittrich krijgen op deze manier jongeren sneller en in hun eigen omgeving een straf opgelegd. Zo'n zichtbaar lik-op-stuk-beleid heeft meer effect op de hele groep (allochtone) jongeren die overlast veroorzaakt. Het gaat Dittrich niet om hardere straffen maar om consequenter, sneller en vooral zichtbaarder beleid: ''Dat speelt in op de schaamtecultuur bij sommige groepen. Nu volgt bij veel jongeren pas vaak na een jaar de sanctie, die hen bovendien wordt opgelegd in een gebouw in een ander deel van de stad waar zij anoniem zijn. Soms weten ze niet eens meer wat ze dan gedaan hebben. In de tussentijd kunnen zij al veel meer delicten hebben gepleegd''.

Het is volgens Dittrich, zelf jurist, niet nodig de wetgeving aan te passen. Hij wil dat in een probleemwijk als Geuzenveld in Amsterdam er begin volgend jaar al mee begonnen wordt. Het liefst ziet de D66-leider dat de officier van justitie en de rechter de wijk óók zelf kennen. In de Verenigde Staten en Frankrijk werkt dit model ook, zo zei Dittrich.