"Anti-islamistische stemming moet ophouden"

Bart (veekeend)
Linz, nyrem en Dimage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Wanneer de anti-islamistische stemming in de Nederlandse samenleving blijft aanhouden, dan zullen moslimorganisaties ophouden met investeren in een dialoog met de omringende maatschappij." Deze uitspraak komt van H. Mahawat Khan, die voorzitter is van de organisatie van ahmadiyya-moslims AAII(L)N. Hij zei het zaterdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag van zijn beweging.

Mahawat Khan zegt dat de multiculture samenleving aan het veranderen is. Zo schetst hij het beeld dat er in Nederland een klimaat aan het ontstaan is, waarbij moslims van alle problemen de schuld krijgen. "Straks is de filevorming op de A4 ook nog de schuld van de moslims", zei Mahawat Khan. "De moslims zijn daardoor murw gebeukt. Ook ik heb er genoeg van. Ik weiger mijn achterban nog op te roepen om ordelijk in dialoog te gaan met de samenleving."

De ahmadiyya, die Mahawat Khan voorzit, is te betitelen als een islamitische hervormingsbeweging. De beweging is in Pakistan gesticht door Mirza Ghoelam Ahmad. In Nederland zijn met name de hindoestaanse Surinamers die de partij aanhangen. Door veel moslims, met name de soennitische Surinaamse moslims, worden de ahmadi's niet als moslims beschouwd. Ze geloven immers niet dat Mohammed de laatste profeet was en laten Ahmad als een profeet zien. In Nederland heeft de AAII(L)N volgens eigen gegevens ongeveer 10.000 aanhangers. De beweging behoort tot de zogeheten Lahore-groep, die de stichter niet als een profeet maar als een groot vernieuwer beschouwt.