Bush wil met maatregelen Castro ondermijnen

Peter (The_Duce)
j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdag heeft de Amerikaanse president Bush nieuwe maatregelen aangekondigd om het bewind van de Cubaanse leider Fidel Castro te ondermijnen. Hij wil het het reisverbod naar het Caribische eiland aanscherpen. Ook zullen dissidenten sneller tot de VS worden toegelaten. Het overmaken van geld naar Cuba, wat illegaal is, zal tevens harder worden aangepakt. Verder zullen de VS een mediaoffensief beginnen om het "informatie-embargo" van het Cubaanse regime zelf te doorbreken.

"Duidelijk is dat het wrede regime van Castro niet uit zichzelf verandert", aldus Bush tijdens een persconferentie voor het Witte Huis. "Maar Cuba moet veranderen. Cuba zal vrij zijn."

Vorig jaar wilde president Bush de strenge sancties nog versoepelen als het communistische regime van Castro stappen zou nemen richting democratie en "eerlijke en vrije verkiezingen" zou houden. "De dictator heeft geantwoord met opstandigheid en verachting en een nieuwe ronde van brute onderdrukking."

Het moment van de bekendmaking van de plannen is goed gekozen. Bush begint zich namelijk op te maken voor de presidentsverkiezingen van eind 2004. De staat Florida, waar veel Cubaanse vluchtelingen wonen, speelt daarin een cruciale rol. Eind 2000 bracht deze staat Bush de overwinning in de presidentsverkiezingen.