FNV bereid de lonen te bevriezen

Bart (veekeend)
"Als er iets tegenover staat, zijn wij wel bereid de lonen voor twee jaar te bevriezen." Dat zei een woordvoerster van de FNV. Inmiddels zijn de stakingacties in het openbaar vervoer in Amsterdam afgelopen.

In een interview met het dagblad Trouw gaf de FNV-zegsvrouw aan dat er nog wel enige beweging is bij het kabinet en werkgevers. Ze stelde echter dat deze niet voldoende was.

De FNV blijft tot aan het najaarsoverleg van aanstaande dinsdag estafette-acties uitvoeren. De acties zijn gericht tegen de kabinetsplannen, zoals de voorgenomen ingrepen in het prepensioen, de VUT, WW en WAO. "Wanneer wij voldoende binnenhalen, dan willen wij de discussie over het bevriezen van de lonen voor twee jaar wel aangaan", aldus de woordvoerster. Tot nu toe ligt er een looneis van 1,25 procent op tafel van de vakcentrale voor de CAO's in 2004.

Stakingen Amsterdam voorbij


In Amsterdam zijn de werkonderbrekingen van het openbaar vervoer voorbij. Sinds een uur geleden zijn de bussen, trams en metro's weer gaan rijden. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) verwacht nog wel dat het enige tijd zal duren voor dat het gehele openbaar vervoer in de hoofdstad weer conform planning rijdt.

Dankzij de uitgebreide aankondigingen van het GVB hebben door de werkonderbreking zich geen grote problemen voorgedaan. Al met al stonden weinig mensen voor niets te wachten op vervoer. Opvallend was dat er ook niet veel meer autoverkeer in de stad was. Volgens kaderlid van de AbvaKabo, Geldhof, is de actie "uitstekend" verlopen.