FBI tipte OM over Abdellaoui

Rob (R@b)
Profvoetballer Yassine Abdellaoui die vastzit op verdenking van fraude, zit mede vast door oplettendheid van de FBI. Die dienst houdt, uit angst voor terrorisme, de overboekingen vanuit Nederland nauwlettend in de gaten. In combinatie met de Arabische naam die bij een miljoenentransactie geregistreerd stond, werd er vervolgens met het OM in Nederland contact opgenomen. ''Wie is Yassine Abdellaoui?'', vroegen de Amerikanen zich af.

Het openbaar ministerie (OM) in Breda verdenkt de 28-jarige De Graafschapspeler inmiddels van het feit dat hij ruim een miljoen euro zou hebben witgewassen. Abdellaoui zelf ontkent in alle toonaarden en slijt zijn tijd voorlopig in eenzame opsluiting in het huis van bewaring van Roermond. De voetballer mag namelijk in het belang van het onderzoek geen contact hebben met andere mensen, behoudens zijn advocaat, geen post ontvangen en geen tv kijken.

De advocaat van Abdellaoui zegt dat de voetballer zelf beweert dat zijn vriend Abdel F. (33), die een postagentschap runde in het Bredase winkelcentrum Heksenwiel, met behulp van zijn identiteitspapieren en een vervalste handtekening het geld zou hebben overgemaakt naar een bankrekeningnummer op de Kaaimaneilanden. Die Abdel F. woonde enige tijd in bij de voetballer en zou zo diens paspoort hebben ontvreemd.

Ook Abdel F. wordt door justitie onder alle beperkingen gevangen gehouden en ondervraagd. De postagentschaphouder zou hebben verklaard dat hij de transactie in opdracht van Abdellaoui zou hebben geregeld. De overboekingen werden zelfs bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties van het ministerie van Justitie keurig aangemeld. Daar vielen de transacties overigens niet op als zijnde verdacht. Het was de FBI die uiteindelijk aan de bel trok.

Bij voetbalclub De Graafschap is de arrestatie van hun spits ingeslagen als een bom. De trainer, het bestuur en de spelers maken zich grote zorgen over de toekomst van Abdellaoui.

De advocaat van Abdellaoui gelooft in de onschuld van zijn cliŽnt. Volgens hem kon de speler helemaal niet over een miljoen euro beschikken, omdat hij nog ruim 14 maanden salaris tegoed heeft van zijn oude club Willem II.

Zie voor meer voetbalnieuws Voetbal.fok.nl