'Zeemansverhalen monstergolven kloppen'

Tamara (Chanty)
1750GTV en Geef_8 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zogenoemde monstergolven bestaan echt. Lange tijd werden de verhalen van zeelieden over plotselinge, veertig meter hoge golven afgedaan als onzin. Duitse wetenschappers bevestigen het bestaan van de golven nu echter en waarschuwen voor het gevaar dat zij vormen voor de scheepvaart.

De groep bestudeerde voor het onderzoek duizenden satellietbeelden. Wolfgang Rosenthal van het Duitse GKSS-onderzoekscentrum in Geesthacht bij Hamburg zegt dat een golf van veertig meter geen uitzondering is. Deze week komen deskundigen van de monstergolven bijeen in Genève, om de bedreigingen die deze golven vormen te bespreken.

Enkele ideeën zijn al geopperd. Zo stelde Rosenthal voor om de laadkleppen van schepen te versterken, de huidige constructie zou te kwetsbaar zijn. Rosenthal: "Als hoge golven over het schip slaan, worden de luiken door het gewicht van het water vaak als eierschalen ingedrukt. Als het water eenmaal in de scheepsromp komt, is het te laat."

Verder wil Rosenthal een register waarin de 'biologische leeftijd' van de schepen vermeld staat. Zo kunnen schepen op tijd uit de vaart gehaald worden.