Lubbers blijft nog twee jaar leider Unhcr

Marijke (Mini_rulez)
Ruud Lubbers gaat nog twee jaar verder als leider van de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De Unhcr maakte bekend dat de Algemene Vergadering van de VN dit maandag op voordracht van secretaris-generaal Annan heeft besloten.

De 64-jarige Lubbers werd in 2001 aangesteld als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en maakt met deze verlenging van twee jaar het mandaat van vijf jaar vol. Lubbers' termijn loopt af op 31 december 2005. De Unhcr heeft 6000 medewerkers in 150 landen. De grootste operatie onder leiding van Lubbers werd uitgevoerd in Afghanistan, waar sinds de val van het Talibanregime eind 2001 meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen terug naar huis konden gaan.

Lubbers, die twaalf jaar lang premier van Nederland is geweest, zei in een verklaring dat hij blij is met de steun en het vertrouwen van Annan en de internationale gemeenschap. "Ons gezamenlijk doel is om oplossingen te vinden voor de vluchtelingen en ontheemden. We zijn nu in een proces om een heel aantal verschillende in- en externe initiatieven uit te voeren, die de Unhcr zullen helpen om de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen aan te kunnen," aldus Lubbers.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties in New York meldt dat Lubbers elk jaar dat hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen was, 300.000 dollar aan de VN gedoneerd heeft. Dat bedrag is ongeveer even hoog als het salaris en de onkostenvergoeding die bij zijn functie horen. Lubbers zou er zelf op hebben gestaan dat zijn giften anoniem bleven.