Meer geld nodig voor bijscholing leraren

Marijke (Mini_rulez)
Maria van der Hoeven, de minister van Onderwijs, maakte vandaag bekend dat ze meer geld uit wil trekken voor de bijscholing van leraren. Ze zei dit bij de start van de Nationale Onderwijsweek. Van der Hoeven wil 2,5 miljoen euro extra voor het jaar 2004, oplopend tot 29 miljoen in 2007. Dat geld zal gebruikt worden voor de structurele bijscholing van leraren in basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Uit de actie Vertel het ons, een onderzoek dat de KRO deed naar de mening van ouders, leraren en leerlingen over het onderwijs in Nederland, blijkt dat veel ouders ontevreden zijn over de kwaliteit van het lesgeven van sommige leraren. Tijdens de presentatie van de conclusies van het onderzoek vandaag bevestigde Van der Hoeven dat er inderdaad leraren voor de klas staan die niet voldoende gekwalificeerd zijn voor het werk dat ze doen. Dat is de reden om meer te investeren in bijscholing.

Volgens de minister is het belangrijk dat docenten zich blijven ontwikkelen. Om dit te bereiken, wil ze scholen extra geld geven om bijvoorbeeld cursussen te geven. Op welk gebied hun leraren bijgeschoold worden, mogen de scholen zelf bepalen.

"Lerarentekort nog niet opgelost"

Zowel uit dit KRO-onderzoek als uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs, blijkt dat veel ouders zich zorgen maken om het huidige lerarentekort. Van der Hoeven benadrukte het, in tegenstelling tot recente berichten, "niet waar is dat het lerarentekort is opgelost". De CDA-minister waarschuwde dat er in 2007 waarschijnlijk 10.400 leraren te weinig zijn als er niets aan het tekort gedaan wordt. Eerder kondigde Van der Hoeven al aan dat ze het tekort terug probeert te brengen tot 2200 onvervulde vacatures in 2007.