Hongarije dreigt Amerikaanse legerbasis te sluiten

Marijke (Mini_rulez)
Als de Amerikanen niet terugkomen van hun beslissing om geen Iraakse politiemensen op de basis op te leiden, zal Hongarije de Amerikaanse militaire basis Taszar sluiten. Daar dreigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Kovacs vandaag mee.

In augustus maakten de VS bekend dat ze 28.000 Irakezen tot politieagent op zouden leiden op de basis, die 200 kilometer ten zuidwesten van Boedapest ligt. Omdat daar in Irak zelf geen capaciteit voor is, is het noodzakelijk dat de opleiding elders plaatsvindt. Afgelopen week besloot Washington echter om de politieopleiding te starten in Jordanië in plaats van Hongarije, omdat het daar goedkoper is.

Verder kreeg Kovacs vorige week van zijn Amerikaanse collega Powell te horen dat Hongaarse bedrijven voorlopig niet op opdrachten voor de wederopbouw van Irak hoeven te rekenen. Hongarije, dat eerder 300 militairen naar Irak stuurde, voelt zich door de Amerikaanse opstelling teleurgesteld en gekleineerd.

Taszar, een voormalige Russische militaire basis, werd in 1995 van de Hongaarse overheid gehuurd door het Amerikaanse leger. De VS hebben deze basis vooral voor logistieke doeleinden. NAVO-vliegtuigen gebruikten de basis in 1999 in de militaire campagne tegen het Servische leger in Kosovo.