CDA: verzet tegen plan gekozen burgemeester

Marijke (Mini_rulez)
Het CDA verzet zich steeds meer tegen de plannen van D66-minister De Graaf van bestuurlijke vernieuwing over een gekozen burgemeester. Een CDA-commissie twijfelt of het plan wel snel haalbaar is.

De commissie, onder leiding van CDA'er Deetman, vindt dat De Graaf veel te hard van stapel loopt en denkt dat er wetswijzigingen nodig zijn om het plan door te kunnen voeren. Die wetswijzigingen kosten extra tijd. Ook vreest men voor een "dubbele pet": voorzitterschap van de gemeenteraad én van het college van B&W.

De plannen

De CDA-commissie is het wel eens met het plan om de zittingstermijn van burgemeesters te verkorten naar vier jaar en het gelijktijdig kiezen van de gemeenteraad. De burgemeester moet na de verkiezingen een beleid ontvouwen waar een meerderheid van de raad achter staat en moet vervolgens wethouders naar voren schuiven. De burgemeester en de raad kunnen elkaar niet wegsturen.

Een kandidaat voor het burgemeesterschap moet steunbetuigingen verzamelen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Het aantal steunbetuigingen dat nodig is kan variëren van vijftig in een kleine gemeente tot duizend in een grote. De commissie laat zich nog niet uit over de toekomstige relatie tussen burgemeester, officier van justitie en politie. Net als de verhouding tussen burgemeester en ambtenaren, komt dit later aan de orde.