Australiërs maken zelfmoordapparaat

Bart (veekeend)
Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Australische stad Brisbane hebben cursisten tijdens een workshop over euthanasie een zelfmoordmachine gefabriceerd. Het apparaat kost slechts een paar dollar. De pro-euthanasielobby in Australië probeert via deze weg de regering ervan te overtuigen dat euthanasie gelegaliseerd moet worden.

Er zijn slangen op het apparaat gemonteerd die de gebruiker aan de neus moet bevestigen. Door deze slangen stroomt een binnen enkele minuten dodelijke dosis koolmonoxide. Het apparaat is een kopie van een prototype dat eerder dit jaar is gepresenteerd door Philip Nitschke, al jarenlang een een fervent strijder voor het realiseren legale vrijwillige euthanasie. Vorig jaar werd er door Nitschke ook al een soort zelfmoordzak gemaakt: een tas met elastieken sluiting die om nek wordt gebonden. Door tegenstanders wordt Mitschke ook wel Dokter Dood genoemd.

Het aanbieden van de cursus geschiedt door de Australische vereniging voor vrijwillige euthanasie. Zo zegt directeur John Todd: "We realiseren ons dat het een zware stap is, maar we hebben een regering die niet bereid is om een beschaafde regeling rond vrijwillige euthanasie in dit land mogelijk te maken."

Cursiste Sandra Milne bouwde haar machientje in een half uur. "Je kan gewoon in bed gaan liggen, de slangen aansluiten, je ogen sluiten en in slaap vallen. Het is een extra voorzorg voor me, ik ben niet van plan het apparaat te gebruiken."